Verloskundigenpraktijk Krommenie & Assendelft

2e Trimester

Controles 2e trimester

De spannende eerste weken zijn voorbij! Het is nu tijd om iedereen het nieuws te gaan vertellen.

Na de termijnecho kom je tot 24 weken zwanger­schap iedere 4 weken op de praktijk voor de controles. Heb je gekozen voor centering pregnancy dan kun je de data van jouw bij­een­komsten vinden in de agenda.

Kwaaltjes

Je zal merken dat je lichaam steeds meer gaat veranderen in deze fase. En sommige vrouwen zullen wat meer ongemakken ervaren. Hier volgt een lijstje met meest voorkomende klachten.

Klik hier voor nog meer bijhorende kwaaltjes en oplossingen.

Leer voelen
Naast de mogelijke kwaaltjes is dit ook het trimester dat je je kindje gaat voelen bewegen. Vanaf dat je kindje gaat bewegen is het belangrijk dat je het patroon gaat leren kennen. Ieder kindje heeft een ander patroon. Pas vanaf 28 weken moet je de baby iedere dag voelen.

Meer informatie vind je in deze pdf.

Zwanger en vrijen
Vrouwen beleven seks tijdens de zwangerschap verschillend. De een voelt zich super vrouwelijk en geniet van seks. De ander moet niet aan vrijen denken. Deze folder straat stil bij hoe verschillend vrouwen seks tijdens de zwangerschap kunnen beleven.

De folder ‘Zwanger en vrijen- Hoe gaat dat?” staat stil bij hoe verschillend vrouwen seks tijdens de zwangerschap kunnen beleven. De folder geeft informatie over verschillende houdingen en problemen bij het vrijen. Ook staan er een aantal tips voor seks na de bevalling in.

Meer informatie vind je in deze pdf.

22 Weken prik, kinkhoest vaccinatie
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

Hoe werkt het?
Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Meer informatie vind je op deze site.

Cursus
In en rondom de Zaanstreek zijn er verschillende cursus mogelijkheden. Actief, veel informatie of een combinatie. Hieronder vind je een lijst met aanbieders.

Te regelen

Er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden. Hieronder vind je de informatie.