Verloskundigenpraktijk Krommenie & Assendelft

De bevalling

De bevalling

Het is eindelijk zo ver, je gaat je kindje ontmoeten. Mogelijk zijn de vliezen gebroken of zijn de weeën begonnen. De meeste bevallingen beginnen met weeën en in het begin zijn deze nog onregelmatig. Ons advies is om zo veel mogelijk rust te nemen, een warm bad, maak een wandeling. En ga pas timen op het moment dat de weeën ongeveer 5 min uit elkaar komen. Zeker als je je eerste kindje krijgt kan de bevalling een tijdje duren. Het is dan van belang niet te vroeg te denken dat het begonnen is.

Kijk nog hier voor wanneer je ook al weer moest bellen.

Thuis of ziekenhuis

Zolang je bij de verloskundige onder controle bent mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Wij zijn volledig uitgerust om veilig een thuisbevalling te kunnen doen. Maar wij vinden het belangrijk dat jij bevalt op de plek waar jij je op je gemak voelt.

Wij werken samen met het ZMC en RKZ

Badbevalling

Omdat onder water bevallen in populariteit aan het winnen is bieden wij de mogelijkheid bij ons om bevallingsbaden te huren. Wij begeleiden veel badbevallingen en het is dat ook volkomen veilig om in bad te bevallen.

Je huurt bij ons een opblaasbad, koopt een hoes ter hygiene en krijgt na de bevalling weer de borg terug. De kosten voor badverhuur zijn €150 waarvan €75 borg.

Kijk naar het filmpje waarin we het bad opzetten.

Pijnstilling

Bij een bevalling maakt je lichaam endorfines aan. Dit worden ook wel de lichaamseigen pijnstillers genoemd. Door rust, warmte, massage of muziek kunnen deze endorfines nog beter werken.

Als dit niet afdoende is of je wilt liever gebruik maken van medicamenteuze pijnstilling dan is dat ook mogelijk. In onze regio wordt gebruik gemaakt van Morfine, Remifetanyl en de Epiduraal (rugge­prik).

Het is goed om je voor de geboorte hier al over in te lezen.

Nageboorte

Als de baby geboren is heb je het meeste werk gedaan. Echter moet ook de moederkoek, placenta nog geboren worden.

De meeste placenta zijn binnen 30 min na de baby geboren. Is dat niet het geval moeten we naar het ziekenhuis gaan omdat er anders een kans op complicaties ontstaat.

Net na de bevalling

Het is goed om te weten dat je meestal 2-3 uur na de geboorte van je kindje naar huis gaat. In de meeste gevallen kun je 24 uur per dag opstart zorg krijgen van de kraamzorg. Bespreek dit ook tijdens de intake met de kraamverzorgster.

Het is belangrijk dat jij binnen 6 uur na de geboorte voor het eerst plast. Sommige vrouwen voelen dit niet zo goed.

Ook moet je weten dat je baby voldoende reserves heeft voor ruim 24 uur, als de baby dus niet wil drinken, geen paniek.

Download onze checklist voor net na de bevalling al vast dan vergeet je niets en ben je van alles op de hoogte.

Klik hiernaast op het filmpje om de bevallingsinformatie te zien. We kunnen nu geen informatieavonden organiseren. Daarom op deze manier…

Zijn er vragen? Dan kun je die natuurlijk altijd stellen via de mail, onze sociale kanalen of tijdens het telefonisch spreekuur.