De periode vanaf de geboorte van de baby tot 6 weken daarna noemen we het kraambed. In de eerste week na de geboorte is de kraamverzorgster bij jullie thuis en bezoeken wij jullie ook nog een aantal keer.
De periode vanaf de geboorte van de baby tot 6 weken daarna noemen we het kraambed. In de eerste week na de geboorte is de kraamverzorgster bij jullie thuis en bezoeken wij jullie ook nog een aantal keer.
De kraamtijd is ook een belangrijke en soms intensieve periode. Naast het herstel staat vooral het kennis maken met je kindje voorop. Een leuke, spannende maar ook intensieve week die gepaard kan gaan met kraamtranen, lichamelijke en psychische ongemakken.
Gelukkig is er steun van een kraamverzorgster die jullie de gehele kraamtijd zal begeleiden.
Net na de bevalling
Het is goed om te weten dat je meestal 2-3 uur na de geboorte van je kindje naar huis gaat. In de meeste gevallen kun je 24 uur per dag opstart zorg krijgen van de kraamzorg. Bespreek dit ook tijdens de intake met de kraamverzorgster.
Het is belangrijk dat jij binnen 6 uur na de geboorte voor het eerst plast.
Sommige vrouwen voelen dit niet zo goed.
Ook moet je weten dat je baby voldoende reserves heeft voor ruim 24 uur, als de baby dus niet wil drinken, geen paniek.
Download onze checklist voor net na de bevalling al vast dan vergeet je niets en ben je van alles op de hoogte.
Kraamzorg
De kraamverzorgster is er de eerste week om jullie op weg te helpen met de verzorging van de baby, te helpen bij de voedingen, de medische controles te doen en voor wat huishoudelijke ondersteuning.
Bespreek goed met de verzorgster wat je van elkaar verwacht. Deze week kun je niet meer over doen dus zorg voor duidelijkheid.
Geboorteaangifte
Binnen 3 werkdagen na de bevalling is het verplicht geboorteaangifte te doen in de gemeente waarin je kind is geboren. Bij de geboorteaangifte wordt een geboorteakte opgemaakt. Dit is het bewijs van de geboorte van je kind. In de akte staan de namen van je kind. Controleer voordat je de geboorteakte ondertekent of de namen goed geschreven zijn.
Van de verloskundige krijg je een kaartje met de naam en geboortedatum van de baby dat samen met een (geldig) legitimatiebewijs en trouwboekje of bewijs van erkenning is nodig om de aangifte te doen.
Hielprik en gehoortest
Naast de kraamzorg en de verloskundige neemt ook de JGZ, het consultatiebureau contact met je op in de eerste week na de bevalling. Zij komen thuis langs om de hielprik en de geboortest te doen. Deze twee onderzoeken worden thuis uitgevoerd, van de gehoortest ontvang je gelijk de uitslag. De hielprik duurt wat langer en als je binnen 4 weken geen bericht hebt gehad is het goed. Mocht er in het bloed van je kindje wel wat gevonden zijn dan krijg je dit via de huisarts en per brief van het RIVM te horen.
Op welke ziektes er precies gescreend wordt kun je vinden op www.rivm.nl/hielprik.
Ongemakken
Na de topprestatie die je hebt geleverd kan je met wat lichamelijk ongemakken te maken krijgen. Hieronder in de download kun je ze allemaal vinden. Denk je dat het niet normaal is wat jij ervaart, neem dan contact op met de verloskundige.
Ook voor de baby hebben we de meest voorkomende kwaaltjes op een rij gezet.