Verloskundigenpraktijk Krommenie & Assendelft

3e Trimester

Controles 3e trimester

Het laatste stuk van de zwangerschap is aangebroken. Als het goed is heb je de kraamzorg geregeld, is je verlof aangevraagd en zijn je spulletjes zo langzamerhand in huis aan het komen. Deze periode kom je vaker bij de verloskundige. Dit omdat we de groei van de baby meer willen controleren net als dat we jouw bloeddruk beter in de gaten willen houden.

Hieronder kun je lezen wat je nog meer kan verwachten deze periode.

Kwaaltjes

Leven voelen

Vanaf 28 weken is het van belang dat je je kindje iedere dag voelt bewegen. Mogelijk heb je al een beetje een ritme kinnen ontdekken en heb je gemerkt waar je kindje op reageert. Als je twijfelt of je de baby wel genoeg voelt bewegen is het advies om 2 uur op je zij te gaan liggen en een goede buikademhaling toe te passen. Je moet de baby dan 10 keer hebben gevoeld.

Is dit niet zo, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige. We zullen je dan altijd verwijzen naar het ziekenhuis voor een ctg (hartfilmpje)

Meer informatie vind je in deze pdf.

Informatieavond

Heb je onze informatieavond al bijgewoond? Je krijgt hiervoor een uitnodiging per mail maar je kunt ook al in de agenda kijken voor de eerst volgende bijeenkomsten. Deze avond is niet verplicht. We geven je veel informatie en het bied je nogmaals de kans om vragen te stellen.

Geboorteplan

Een goede voorbereiding op de bevalling kan ook door een geboorteplan te schrijven. In dit plan beschrijf je wat je wensen zijn tijdens de bevalling en de periode meteen erna. Bespreek je geboorteplan met je verloskundige, liefst met je partner erbij.

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Borst- of flesvoeding?

Heb je al nagedacht welke voeding je je kindje wil geven na de geboorte? Als je kiest voor borstvoeding dan adviseren we je om naar de informatie bijeenkomst over borstvoeding te gaan. Via www.cursusbureauzaanstreek.nl kun je je hiervoor opgeven.

Kijk ook naar onze checklists voor zowel borst- als flesvoeding.

Wanneer bellen

Bij 36 weken bespreken we op de praktijk wanneer je moet bellen als de bevalling gaan beginnen. Hieronder vind je nogmaals de informatie.

Voorbereiding

  • • Zorg dag je vluchttas klaar staat voor het ziekenhuis
  • • Zorg dat thuis alles klaar is voor de komst van de baby
  • • Is je uitzet compleet?
  • • Heb je onze checklist nagelopen?